Fluffigt goda semlor
Hej fina ni đ
IgĂ„rkvĂ€ll bestĂ€mde jag mig för att baka semlor idag och oj vad gott det blev. Dom blev sĂ„dĂ€r lagomt fluffiga och goda đ HĂ€r fĂ„r ni receptet.
Hoppas ni har en fin dag đ
Recept pÄ 14 semlor
Semledeg:
- 50 g jÀst
- 100 g smör/margarin
- 3 dl mjölk
- 1 st ekologiskt Àgg
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 1 dl socker
- Ca 9dl vetemjöl
- Smula ner jÀst i en bunke.
- MÀt upp smöret i en kastrull och smÀlt det. HÀll pÄ mjölken och rör om och lÄt det bli fingervarmt. 37°C
- HÀll lite av degspadet över den smulade jÀsten och rör tills den lösts upp. HÀll sedan pÄ resterande.
- TillsÀtt strösocker, salt, kardemumma och Àgg. Rör om.
- Rör ner vetemjölet lite i taget. Ta gÀrna hjÀlp av en köksmaskin.
- Arbeta ihop till en blank fin deg som slÀpper bunkens kant.
- Ta upp degen pÄ bakbordet och knÄda den. Dela sedan upp den i 14 smÄ bollar.
- Gör till jÀmna, slÀta bollar och lÀgg pÄ en plÄt som du klÀr med bakplÄtspapper. LÀgg över bakduk och lÄt jÀsa ca 30minuter.
- Vispa sedan upp 1 Àgg och pendla försiktigt bollarna innan du tar in dom i ugn.
- GrÀdda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.
- SkÀr av locket pÄ semlebullarna. Gröp ur lite av inkrÄmet.
Fyllning:
- 350g mandelmassa
- 1.5 dl mjölk (uppvÀrmd)
- InkrÄmet (Det du grÀvde ur semlan)
12. Vispa ihop fyllningen och vispa Àven upp grÀdde.
13. Fyll semlan med mandelmassan och spritsa sedan pÄ valfri mÀngd grÀdde. TÀnk ca 1/2 dl grÀdde per semla.
14. Avsluta sedan med att sikta florsocker uppe pÄ locket.
Servera direkt đ
(GÄr Àven bra att frysa in bullarna utan fyllning)